Jak zrobić koszyczek z ciasta lub chleba

Czym byłyby polskie święta bez rozmaitych smakołyków? Zarówno w czasie Bożego Narodzenia, jak i podczas świąt Wielkiej Nocy na naszych stołach piętrzą się przeróżne rarytasy. Na Wielkanoc panie domu przygotowują pyszną zupę z kiełbasą i jajkiem – żurek, smakowite majonezowe sałatki i podają je do aromatycznych mięs, pieczeni i pasztetów. Nie może zabraknąć również podstawowego produktu – chleba.

Do święconki możemy przygotować specjalny chlebek nazywany wielkanocnym. Przybiera on różne formy – baranka, kurki a czasami także pisanki. Wszystko zależy od tego jaką formą do pieczenia dysponujemy. Możemy też upiec zwykły owalny chlebek i tylko odpowiednio go udekorować. Chlebek wielkanocny robiony jest z białego ciasta.

Z ciasta możemy przygotować również drożdżowy koszyczek. Będziemy mogli ozdobić nim stół. Do takiego koszyczka wkładamy wszelkie wielkanocne gadżety. To miejsce na pomalowane wcześniej pisanki, baranka, rzeżuchę i ciastka.

Przepis na drożdżowy koszczyczek

Składniki: 1 kg mąki,łyżeczka soli, 2 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 50 g drożdży, 25 dag masła lub margaryny i 2 jajka, papier do pieczenia.

Przygotowanie: Do miski z mlekiem wrzucamy drożdże, dodajemy cukier. Mieszamy. Drożdże powinny się rozpuścić. Dodajemy mąkę oraz resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia (najlepiej w ciepłym miejscu). Po godzinie powinno już wyrosnąć.

Przygotowujemy stolnicę. Posypujemy ją mąką. Wykładamy ciasto. Wykrawamy kwadrat o wymiarach: 28 na 28 cm. Ciasto powinno mieć grubość około 2 cm. Nożem wykrawamy pasy o szerokości 1,5 cm. Na potraktowanym tłuszczem papierze układamy paski w kratownicę.

Metalową miskę smarujemy masłem (ewentualnie margaryną) i przekładamy na nią utworzoną przez nas kratownicę. Z reszty ciasta tworzymy brzegi koszyka.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Wkładamy ciasto na 20 minut. Uważamy, by zbyt szybko nie zbrązowiało.

Wyciągamy ciasto i odklejamy od miski. Dowolnie dekorujemy.

Koszyk z ciasta francuskiego

Składniki: 60 dkg mięsa mielonego, 2 jajka, łyżka kwaśnej śmietany, 3 łyżki bułki tartej, natka pietruszki, sól i pieprz, 10-15 dkg ryżu, 1-2 cebula, 40dkg pieczarek (możemy użyć również innych grzybów), ciasto francuskie.

Przygotowanie: W misce łączymy mięso i jedno jajko. Dodajemy śmietanę, wsypujemy bułkę tartą. Natkę myjemy, kroimy, wrzucamy do miski. Mieszamy. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze raz mieszamy.

Na owalną formę do pieczenia wykładamy pergamin. Z nadzienia tworzymy kulę, wykładamy ją na pergamin, rozpłaszczamy, na środku robimy “dziurkę”. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy około 7 minut.

Ciasto tniemy na centymetrowe paski. Oblepiamy nimi kosz tworząc plecionkę (kratę). 3 cm pasek ciasta przeznaczamy na ucho koszyka. Splatamy go w warkocz. Ciasto smarujemy jajkiem. Ucho pieczemy obok formy. Pieczemy przez 40 minut. Ucho wyciągamy wcześniej.

Pieczarki obieramy, podsmażamy na maśle, nie kroimy. Ryż gotujemy. Po upieczeniu wykładamy na mięso ryż, umocowujemy ucho koszyka i dekorujemy pieczarkami. Koszyczek podajemy ozdobiony liśćmi zielonej sałaty.